Wat komt er allemaal kijken bij een huis kopen in Deventer? Wij hebben de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet!
#1. Berekenen van je budget
Het eerste dat je waarschijnlijk wil doen is je oriënteren op de woningmarkt. Dat is prima, maar een stuk makkelijker als je inzicht hebt in je financiële mogelijkheden. Behalve de hypotheek zelf komen er ook nog allerlei andere kosten bij. Hierbij kun je denken aan taxatiekosten, bemiddelingskosten en notariskosten. Zoek uit wat je maximale hypotheek is en zorg dat je voldoende apart hebt gezet om alle bijkomende kosten te dekken.
#2. Op huizenjacht in Deventer
Zodra je weet hoeveel je kunt lenen, kun je gericht op zoek gaan naar een nieuwe woning. Het is prettig als je hierbij hulp krijgt van iemand die uitstekend inzicht heeft in de lokale woningmarkt en de mogelijkheden die je hebt. Het is dan ook een goed idee om een makelaar Deventer in te schakelen.
#3. Bezichtigen van huizen
Ben je tijdens je huizenjacht in Deventer een woning tegengekomen waar je jezelf wel ziet wonen? Dan is het tijd voor een bezichtiging! Veel mensen hebben de neiging om het huis in gedachten al in te richten, maar het is belangrijk om tijdens zo’n bezichtiging met beide benen op de grond te blijven staan. Maak van tevoren een checklist met zaken waar je op moet letten. Hierbij kun je denken aan de isolatie, de beglazing, de verwarming, de lichtinval, de conditie van het dak, de gevelbekleding en mogelijke vochtproblemen.
#4. Bieden en onderhandelen
Ben je er na de bezichtiging helemaal van overtuigd dat je je droomhuis gevonden hebt? Dan kun je een bod uitbrengen. Denk hier goed over na! Het is niet ongebruikelijk om 15 tot 20 procent van de vraagprijs af te dingen, of dat in elk geval te proberen. De verkoper zal niet snel toehappen als je te laag biedt (tenzij het huis al heel lang te koop staat) maar je wil vanzelfsprekend ook niet te veel betalen. Staar je niet blind op de vraagprijs, maar bestudeer de woningmarkt in Deventer en zoek uit hoeveel soortgelijke woningen in dezelfde wijk ongeveer kosten. Op die manier krijg je al snel een goed beeld van of de vraagprijs realistisch is. Hou bij het bepalen van je bod ook rekening met de kosten voor eventuele verbouwingen.
#5. Bouwkundige keuring
Wil je zekerheid hebben met betrekking tot de staat van een bestaande woning, dan is het raadzaam om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo’n keuring geeft inzicht in de eventuele gebreken die de woning op het moment van aankoop heeft en wat voor onderhoud er nu en op langere termijn nodig is. Zo wordt bijvoorbeeld een schatting gemaakt van hoe lang de CV-ketel en het dak nog mee zullen gaan. Indien de woning achterstallig onderhoud heeft, krijg jij een aardig beeld van wat je hieraan kwijt zult zijn.
#6. Hypotheekzaken regelen
Is de verkoper akkoord gegaan met je bod? Dan is het tijd om een passende hypotheek te zoeken. Ook hier komt het een en ander bij kijken. Bedenk dat je voor langere tijd een grote financiële verplichting aangaat; het is dus geen overbodige luxe om een hypotheekadviseur in te schakelen.
Zodra je een keuze hebt gemaakt voor de hypotheek, kan de administratieve afhandeling van de hypotheekaanvraag plaatsvinden. Ook daar kan een hypotheekadviseur je bij helpen.
#7. Overdracht
De officiële overdracht van het huis zal plaatsvinden bij de notaris. Hij zal samen met jou alle stukken doornemen en controleren of alles geregeld is. Is dat het geval, dan is het tijd om de hypotheekakte te tekenen. Het huis is dan officieel van jou.