Onafhankelijk advies loont. Een onafhankelijk hypotheekadviseur heeft geen afspraken met één of meerdere aanbieders en zal altijd in het belang van uw persoonlijke situatie adviseren. Toch loont het ook om zelf alvast het nodige voorwerk te doen, voordat u een hypotheek afsluit. We hebben de basics op een rijtje gezet.
Passende hypotheek
Of u nu start of doorstroomt op de woningmarkt, een passende hypotheek is van essentieel belang. Ieder hypotheekadvies is uniek, een belangrijke financiële beslissing. Gaat u een huis kopen, zorg dan dat u altijd goed voorbereid op pad gaat. Win tijdig betrouwbaar hypotheekadvies in, zodat u al weet hoeveel u kunt gaan bieden en wat u vaste lasten gaan worden. Een Google search levert vaak al veel informatie op. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar ‘Hypotheekadvies Deventer’, dan komt u al snel uit bij Ekelmans Financieel Advies. En zo werkt een zoekwoord + stad erg efficiënt.
Verschillende hypotheekvormen
Hypotheken zijn er in verschillende vormen. Het verschil zit hem in de manier waarop u aflost. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn de meest voorkomende hypotheekvormen.
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u maandelijks hetzelfde bedrag. De aflossing neemt toe en de rente neemt af. Op termijn lost u dus steeds meer af, terwijl de bruto maandlasten wel hetzelfde blijven. De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm. Op de korte termijn is deze vorm voordeliger, maar kijken we naar een totale looptijd van 30 jaar, dan is een lineaire hypotheek voordeliger.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek gaat u steeds minder betalen per maand. De aflossing blijft hetzelfde maar de rente daalt. Het bedrag dat u aflost is elke maand hetzelfde. En doordat u aflost wordt uw hypotheek steeds lager. U betaalt hierdoor elke maand minder rente, terwijl het aflossingsbedrag hetzelfde blijft. Een lineaire hypotheek is over een totale looptijd van 30 jaar voordeliger dan een annuïteitenhypotheek.
Andere hypotheekvormen
Naast de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek, zijn er ook andere hypotheekvormen. Welke bij u past hangt af van uw financiële situatie en woonwensen, voor nu en in de toekomst. Zo is er de beleggingshypotheek, spaarhypotheek, krediethypotheek, hybride hypotheek en de leven hypotheek. Welke hypotheekvorm u kiest hangt o.a. af van wat u kunt betalen en wat de persoonlijke wensen zijn.
Aftrekposten
Sommigen kosten die u maakt voor de hypotheek kunt u via de Belastingdienst aftrekken. Dit noemen we aftrekposten. Kosten voor een financieel adviseur, de notaris en voor de taxatie zijn bijvoorbeeld aftrekposten.
Hypotheekakte
De hypotheekakte is het officiële contract tussen u en uw bank. Deze wordt opgesteld door de notaris. Zonder hypotheekakte kan er geen hypotheekrecht worden gevestigd en zal de bank geen hypotheek verstrekken.