Wil jij zelf de badkamer gaan verbouwen? En zie je jezelf al helemaal vertoeven in dat prachtige droom bad? Aangezien een badkamer verbouwing een flinke klus is, is het belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Met het 10-stappenplan van Biano begeleiden we jou door het hele proces heen.
Badkamer verbouwen: stappenplan
Wanneer je de badkamer gaat verbouwen is het belangrijk dat je van te voren het hele proces goed in kaart hebt gebracht. Je moet ervoor zorgen dat je helder hebt wat je precies in de badkamer wilt aanpassen, welke onderdelen je hiervoor nodig hebt en welke badkamermeubels je op welke plek wilt plaatsen. Met dit 10-stappenplan helpen wij je met de grote badkamer verbouwing!
Stap 1: Het budget bepalen
Vertrekpunt van de badkamer verbouwing is het bepalen van het budget. Houd rekening met de afmetingen van de badkamer en bekijk wat je zou willen veranderen aan de huidige badkamer. Op basis van deze wensen maak je een budgetplan en probeer je zoveel mogelijk onvoorzienbare kosten te voorkomen. De prijs van een badkamer verbouwing hangt sterk af van de grootte van de badkamer, welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden en welke materialen en producten je kiest. Je kunt een badkamer natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar qua gemiddeld budget moet je toch al wel snel denken aan €8.000,- . Dit budget is op basis van een badkamer van 9 vierkante meter en is de totaalsom van nieuwe muur- en vloertegels, badkamermeubels en badkamerkasten – inclusief alle klusmaterialen!
Stap 2: Bepaal welke werkzaamheden jezelf gaat uitvoeren
Wanneer je weet welke werkzaamheden je in de badkamer wilt gaan uitvoeren, is het belangrijk om te kijken welke werkzaamheden jezelf kunt uitvoeren en welke je moet laten uitbesteden . Als je niet (zeker) weet of je een leiding kunt plaatsen of tegels kunt leggen, doe dit dan vooral ook niet en besteed de klus lekker uit! Voor de renovaties waar je liever een professional voor inschakelt, kun je op internet vergelijken welke aanbieder de beste prijzen en services biedt. Houd er wel rekening mee dat je dergelijke uitbesteedde renovaties op tijd moet inplannen.
Stap 3: Investeer in een geschikte ondervloer
Moet je een lege ruimte omtoveren tot badkamer? Dan is het belangrijk om in een goede badkamervloer te investeren. Althans, een ondervloer in de badkamer. Het betegelen van de badkamervloer komt pas later in het proces aan bod. De vloer van een badkamer heeft veel te verduren, met name op het gebied van vocht en warmte. Het is daarom van belang dat de ondervloer waterbestendig is, maar houd er ook rekening mee dat de vloer egaal moet zijn. Mocht je vloerverwarming in de badkamer willen hebben, dan is dat tijdens deze derde stap nu ook het juiste moment. Zorg er ten slotte voor dat de vloer in ieder geval alvast stevig genoeg is om erop te kunnen lopen.
Stap 4: Leg de leidingen op een juiste manier aan
Leidingen zijn een van de meest essentiële onderdelen van de badkamer. Leidingen heb je namelijk nodig om het toilet door te spoelen, om water door het doucheputje te laten stromen en om eventueel jouw bad met warm en schoon water te kunnen vullen. Zorg er dus voor dat je de leidingen op de juiste plaats van de badkamermeubels plaats. Zit je toch tegen dit karwei op?Schroom dan niet om een professional in te schakelen, zodat je zeker weet dat de leidingen op een juiste manier aangelegd worden. Een lekkage is namelijk wel het laatste waar je zin in hebt tijdens de verbouwing!
Stap 5: Plaats eventueel het badmeubel
Ga je een bad plaatsen? Zo’n prachtig zwart bad? Of juist een simplistisch model? Dan is het belangrijk dat je dit badmeubels als eerst plaatst, omdat een bad over het algemeen de meeste ruimte in beslag neemt. Plaats het badmeubel in een hoek waar je er eenvoudig in kunt stappen. Bevestig het bad stevig aan de grond en let op eventuele lekkages. Mocht je extra toepassingen aan je bad willen monteren, zoals een apart bakje voor zeep of een schakelaar om gebruik te kunnen maken van een bubbelbad, houd hier dan voldoende ruimte voor vrij. Let er ook op dat je voldoende ruimte hebt om in en uit het bad te stappen en om van de andere badkamer-voorzieningen gebruik te kunnen maken.
Stap 6: Plaats vervolgens het douchemeubel
Na het plaatsen van het badmeubel is het douchemeubel aan de beurt. Er zijn twee opties voor het plaatsen van een douche; of je plaats de douchekop boven het bad, of je kiest voor een aparte doucheruimte. Als je kiest voor het plaatsen van een douche in bad, dan bespaart dat veel moeite en ruimte. Echter voor veel mensen is het fijn om deze twee onderdelen gescheiden te houden of om alleen een douchecabine of inloopdouche te hebben. Mocht je kiezen voor een douche in een eigen cabine, zorg er dan opnieuw voor dat de leidingen goed liggen en dat de douchekop stevig op deze leidingen aangesloten. Vervolgens bouw je om deze constructie de cabine of plaats je de glazen douchewanden om een inloopdouche te creëren. Zorg er opnieuw voor dat je voldoende ruimte in de cabine hebt om te kunnen bewegen. Vergeet ook niet om voldoende ruimte te reserveren om de deuren van de douchecabine te kunnen openen en om in en uit de cabine te kunnen stappen. Bij gebrek aan ruimte zijn schuif douchedeuren een goede oplossing – dit type deur neemt namelijk minder ruimte in beslag.
Stap 7: De plaatsing van het toiletmeubel
Naast de douche-mogelijkheden, wilt men vaak ook graag een toilet in de badkamer. Een toilet in de badkamer is namelijk erg handig als de badkamer zich op de etage van de slaapkamers bevindt. Let ook bij het plaatsen van het toiletmeubel er weer op dat het toilet op een juiste manier op de leiding is aangesloten en dat je goed de ruimte hebt om hier gebruik van te maken. Zorg er ook voor dat er ruimte overblijft voor badkameraccessoires, zoals de wc-borstel en toiletpapierhouder.
Stap 8: Installeer de wastafel en wasbak
Na het plaatsen van de badkamermeubels is de wastafel aan de beurt. Opnieuw geldt: zorg voor voldoende ruimte om voor de wastafel te staan en niet met de andere onderdelen in de badkamer in de knel te zitten. Moet je de wastafel met meerdere personen in het huishouden delen? Overweeg dan om twee wasbakken of waskommen te installeren in plaats van slechts één wastafel. Richt je wastafel zo in dat je overal goed bij kunt, zonder te hoeven bukken of een onnatuurlijke houding aan moet nemen. Ten slotte kun je natuurlijk nog een badkamerspiegel boven de wastafel hangen en een wastafel onderkant of spiegelkast plaatsen voor extra opbergmogelijkheden.
Stap 9: Plaats de badkamertegels
De laatste stap is de betegeling van de badkamer. Zodra alle badkamermeubels zijn geplaatst, kun je de muren en de badkamervloer voorzien van de juiste tegels. Wat betreft het betegelen van de badkamer zijn de mogelijkheden eindeloos! Wil je meer structuur en diepgang creëren in de badkamer? Gebruik dan twee verschillende soorten tegels. Er zijn eindeloos veel verschillende combinaties te creëren met tegels in de badkamer!
Stap 10: De finishing touch
En voor sommigen onder ons zijn we dan eindelijk aangekomen bij de laatste stap: de inrichting van de badkamer. Probeer het alleen niet te gek maken wat betreft de inrichting. Zeker wat betreft de badkamer geldt: less is more. Een badkamer is namelijk de plek waar we ons dag starten en eindigen – en een fijne ontspannen en opgeruimde badkamer is dan het meest aantrekkelijk.