Bij een goede huisbeveiliging mag een IP camera uiteraard niet ontbreken. Dat zou als bewakingspersoneel zijn die met een blinddoek om moet werken. Helaas kan professionele installatie van een beveiligingssysteem in huis behoorlijk in de papieren lopen. Gelukkig is het helemaal niet zo ingewikkeld om zelf een IP camera te installeren. Als je beschikt over een draadloos netwerk in huis kun je direct aan de slag gaan. Hoe een IP camera werkt, en hoe je deze zelf kunt aansluiten kun je lezen op deze pagina.
Hoe werkt een IP camera?
IP staat voor Internet Protocol, dat betekent dat dit soort beveiligingscamera’s beelden kunnen versturen via een internet adres. Dit kan via een UTP kabel naar de router, vaak wordt een draadloos Wifi signaal gebruikt omdat je zo geen kabels hoeft te trekken. De beelden worden standaard naar een online locatie gestuurd, dat betekent dat je om de beelden te bekijken ook een apparaat met internetverbinding nodig hebt. Dat is ideaal voor monitoring op afstand, zo kun je overal ter wereld de beelden van de bewakingscamera bekijken. Je kunt de beelden van de camera overigens ook lokaal opslaan, bijvoorbeeld op een ingebouwde SD-kaart of via een harddisk recorder. Wij kijken op deze pagina naar opslag via internet, dat is de meest veelzijdige en eenvoudige manier om jouw IP camera te gebruiken.
Kun je zelf een IP camera aansluiten?
Wanneer je in een huis woont met een domotica installatie die volgens specifieke richtlijnen is samengesteld, kun je het beste eerst navraag doen bij de leverancier van deze apparatuur. Als je zelf een smart home systeem hebt geïnstalleerd, of je hebt gewoon een eenvoudige Wifi router in huis, dan kun je in principe helemaal zelf de IP camera aansluiten. Door stap voor stap te werken kan het bijna niet misgaan.
Stap voor stap aansluiten
Laten we de voornaamste stappen bij het aansluiten van een IP camera even doornemen:
1. Koop een IP camera
Er zijn veel IP camera’s op de markt, van relatief goedkoop tot heel duur. Voor consumenten kwaliteit camera’s hoef je gelukkig niet te diep in de buidel te tasten. Bij buitencamera’s moet je naast IP voor internet ook letten op de IP rating voor een waterdichte behuizing. Binnen kan een “privacy shutter”, een klein klepje die voor de lens schuift als je thuis bent, een voordeel zijn. Een ingebouwde backup accu, SD-kaart voor lokale opname en een SIM-kaart slot voor data overdracht wanneer de Wifi mocht uitvallen, zijn allemaal opties die zeker de meerprijs waard zijn.
2. Lees de handleiding
Omdat we niet weten welk merk en type camera je besluit aan te schaffen, kunnen we ook niet ieder knopje en lampje apart behandelen. Dat hoeft ook niet, er zal een duidelijke handleiding worden meegeleverd. Samen met dit algemene stappenplan kom je daar zeker uit, ook wanneer de handleiding op een “creatieve” wijze vertaald is. Vaak wordt er een eenvoudige checklist op papier meegeleverd, met een meer uitgebreide handleiding en productinformatie via de website.
3. Installeer de app
Wanneer je van plan bent de IP camera te koppelen met jouw smartphone of tablet zul je daarvoor de bijbehorende app moeten installeren. Zorg dat de app overeenkomt met het merk en type camera die je hebt gekocht. Soms staat er een webadres of een QR-code op de verpakking om het zoekwerk eenvoudiger te maken. Op een PC of laptop kun je gewoon gebruik maken van de browser, werk wel via een veilige verbinding en let op met publieke computers zoals in een internetcafé wanneer je op reis bent. Je zult de app moeten koppelen aan jouw specifieke camera.
4. Controleer de verbinding
Vrijwel iedere IP camera heeft kleine LED lampjes die de status aangeven. Onregelmatig groen knipperen betekent vaak dat er data verzonden wordt, rood of oranje betekent dat er iets niet in orde is. Dit is een belangrijke stap waarbij je de IP camera koppelt aan jouw thuisnetwerk. Als het de eerste keer niet lukt kun je de camera resetten en begin je weer opnieuw. Blijf geduldig, dit is een eenmalig proces waar je rustig de tijd voor moet nemen.
5. Installeer de camera
De camera fysiek ophangen of neerzetten op de eindbestemming doe je pas na het testen. Als je een op reset knopje moet drukken terwijl de camera enkele meters hoog aan muur hangt, kan dat een frustrerende en gevaarlijke bezigheid worden. Normaal gesproken zou de beveiligingscamera bij een tijdelijke stroomuitval gewoon weer opnieuw moeten opstarten met dezelfde configuratie.
6. Test het systeem
Wanneer de camera op de juiste plaats hangt of staat loop je nogmaals na of de verbinding werkt, en test je de software uit op alle apparaten die je van plan bent te gaan gebruiken. Bekijk ook of je via een externe verbinding de beelden kunt bekijken, bijvoorbeeld via de het datanetwerk op je telefoon.
Zo eenvoudig is het om zelf jouw IP camera aan te sluiten en jouw woning weer een beetje veiliger te maken!
Zelf een IP camera aansluiten? Kijk eens op https://shop.somfy.be/beveiliging/ip-camera