Algemeen

De tuin bestraten, wat je moet weten over tuintegels.

De tuin bestratenDe tuin bestraten

Over een aantal dagen begint de lente weer, het perfecte moment om de tuin op te fleuren: snoeien – onkruid verwijderen – terras schoonmaken of ga je dit naar voor een nieuw tuinontwerp met daarin nieuwe beplantingen en bestrating. Begin hiermee op tijd, want des te meer tijd heb je te besteden in een prachtige tuin om heerlijk van de zon te genieten. Of te wel, maak je tuin wakker uit zijn winterslaap, want de voorjaarsbloeiers willen weer gaan stralen.

Heb je interesse om nieuwe tuintegels te kopen? Bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam kan je het uitgebreid assortiment aan bestrating, tuinmeubels en planten vinden. Als dit niet op de route ligt, kan je ook een kijkje nemen op de webshop.

De uitstraling bepaald enorm
Wil je een tuin die rust en luxe uitstraalt, met moderne aspecten. Ga dan voor de keramische tuintegels. Deze stevige tegels zijn gemaakt van klei en zand, zijn makkelijk te onderhouden en nemen amper vocht op. De keramische tegels zijn verkrijgbaar in de volgende maten: 60×60 – 80×80 en 100×100 cm. In de kleuren: antraciet, grijs en zwart. Als je voor keramische tegels kiest, kies je voor goede kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid in de tuin. Echter zijn keramische tuintegels vaak duurder dan betonnen tuintegels of klinkers, maar je krijgt er veel voor terug. Denk maar aan het verschil tussen onkruid verwijderen bij tuintegels of klinkers.

Het is ook mogelijk om in de tuin een uniek patroon te plaatsen, dit kan het best met siertegels van natuursteen. Natuursteen kan ook meer belasting aan, alleen is het iets duurder om te laten plaatsen. Maar, natuursteen daalt nauwelijks in zijn waarde. Dus als je het beu bent, kan je het zo weer verkopen.

Op een regenachtige dag
Keramische tegels nemen vrijwel geen vocht op, waardoor minder regenwater de grond in zal worden afgevoerd. Bedenk daarom goed dat een afvoerput of watergoot veel kan verhelpen. Deze zijn vorstbestendig, onderhoudsvriendelijk en stroef om ongelukjes te voorkomen. Anders staat je tuin na een regenbui helemaal blank.

Tijdens het bestraten
Is het verstandig om voldoende straatzand aanwezig te hebben, zo kun je de ondergrond gemakkelijk uitvlakken om ongelijkmatigheid te voorkomen. Bij een verhoging in de tuin is ophoogzand zeer handig. Het zand laat nauwelijks water door en vormt daardoor een stevige onderlaag voor bij een verhoging. Houdt er ook rekening mee dat je bij een oprit geen dunne tuintegels gebruikt. Aangezien een oprit vrijwel dagelijks gebruikt wordt.

Tip: Tijdens het afwerken van bestrating is het van groot belang om opsluitbanden aan de zijkanten te plaatsen. Hiermee voorkom je dat bestrating gaat verzakken of dat kieren en gaten ontstaan. Het ziet er ook erg mooi uit als scheiding tussen het gras en de tegels. Bij stapelblokken kun je de beplantingen zijn eigen plekje in de tuin geven.

Geef een antwoord