De meeste katteneigenaren zijn wel bekend met een kattenluikje. Veel katten komen graag buiten, en het is logisch dat u uw kat deze vrijheid gunt.
Lekker languit op de bak in het zonnetje liggen willen we allemaal wel, toch? En voor veel katten is de buitenwereld vaak super interessant. Daarom is het kattenluik natuurlijk een ideale uitvinding: geen gemauw voor de deur als de kat naar buiten wil, want hij kan zelf naar buiten wanneer hij dat wil. En het is ook fijn dat hij weer terug naar binnen kan, wanneer hij even een hapje wil eten of lekker in zijn warme mandje wil slapen.
Kat blij en baasje blij, toch?
Helaas zit er ook een andere kant aan een kattenluikje: zo kunt u verbaasd zijn wanneer uw ontdekt dat het net gevulde voerbakje ineens leeg is of dat er aan de bank bekrabt is terwijl uw kat deze streken niet kent.
De oorzaak wordt snel duidelijk; de kat van de buren heeft het luikje ook ontdekt en heeft een bezoekje gebracht aan uw woning.
Deze gevolgen zijn nog redelijk onschuldig, maar het komt ook voor dat buurtkatten binnen komen en het huis markeren met urine of vechten met uw eigen kat.
En dat is echt geen fijne ervaring voor zowel eigenaar als kat!
Gelukkig heeft de fabrikant van de Petsafe kattenluikjes hier een oplossing voor bedacht: Het Petsafe microchip kattenluik.
Dit kattenluik met chip is er in 2 varianten, namelijk het Petsafe Petporte Smartflap microchip kattenluik en het Petsafe microchip kattenluik.
Het belangrijkste verschil tussen beide is dat de Petsafe Petporte op netstroom werkt (met back-up batterij) en dat het Petsafe microchip kattenluik enkel op batterijen werkt.
Verder in dit artikel zullen de rest van de verschillen tussen de Petsafe kattenluiken met chip ook toegelicht worden.
Misschien heeft u weleens gehoord van een microchip kattenluikje, maar hoe werkt zo’n kattenluik met chip nu eigenlijk?
Veel katten in Nederland zijn gechipt door een dierenarts. Dit kan gebeurt zijn toen het dier nog jong was of op latere leeftijd.
Naast het feit dat uw kat hierdoor beter vindbaar is, heeft het ook als voordeel dat uw kat hierdoor gebruik kan maken van het Petsafe microchip kattenluik.
Het kattenluik met chip werkt namelijk op de microchip van de kat die ingebracht is door een dierenarts.
Door de chip van de kat in het kattenluik te programmaren, wordt uw kat door het kattenluik ‘’herkent’’.
Hierdoor heeft alleen úw kat toegang tot de woning. Katten waarvan de chip niet geregistreerd staat in het kattenluik, kunnen dus niet naar binnen.
En dat is wel zo fijn; op die manier creëert u een veilige omgeving voor uw eigen dier.
Het microchip kattenluik is eenvoudig en makkelijk in te stellen. In detail is de werkwijze voor het programmeren van de Petsafe Petporte en het Petsafe microchip kattenluik net even anders, maar net zo eenvoudig.
De programmeer knop moet een bepaald aantal seconde ingedrukt worden waarna een lampje gaat branden, vervolgens kan de kat onder de scanner doorlopen. Wanneer het luik de kat herkent heeft, gaat het lampje uit of volgt er een kort piepje (afhankelijk van het model kattenluik).
Nadat de kat geprogrammeerd staat in het kattenluik, kan het kattenluik met chip in de deur gemonteerd worden.
Houd er voor de rest rekening mee dat er voor de Petsafe Petporte altijd een stopcontact in de buurt moet zijn, omdat dit kattenluik op netstroom werkt. Verder heeft dit kattenluik een soort afdakje waardoor het scanbereik iets beter is t.o.v. het Petsafe microchip kattenluik.