Interieur

Zo leg je een visgraat vloer voor een prikkie

De nieuwste trend op het gebied van vloeren is de aanleg van een visgraat vloer. In geen enkel nieuw of verbouwd huis is hij meer weg te denken. Fabrikanten van materialen voor (houten) vloeren merken deze trend ook op en bieden tal van mogelijkheden. Aan de hand van deze tips leg jij voor een prikkie zo’n ongekend hippe visgraat vloer in jouw huis!

Doe het zelf: een visgraat vloer leggen

De eerste tip ligt wellicht voor de hand, maar: probeer het eerst zelf. Je kunt uiteraard ook een expert in laten vliegen die voor enkele honderden, zo niet meer, euro’s een visgraat vloer in jouw huis neerlegt, maar op internet wemelt het van de tutorials en bouwmarkten bieden speciale visgraat-pakketten aan. Probeer het dus vooral zelf. 

Mocht dit overigens faliekant misgaan, schakel dan wel zo snel mogelijk professioneel hulp in. Zo verpruts je niet al je materiaal en verdoe je jouw (tegenwoordige) dure tijd! Zo bespaar je dan alsnog geld.

Materiaal voor een visgraat vloer

Voordat Jan en alleman aan de haal ging met een visgraat vloer, kon men enkel uit echte houten vloeren kiezen zodra het een visgraat vloer moest worden. Gelukkig zijn er anno 2020 ook goedkopere alternatieven. Neem bijvoorbeeld PVC. Dit is één van de goedkoopste opties die je hebt. Daarnaast dempt PVC heel veel geluid en erg schoonmaakvriendelijk! Mocht je echter liever toch een houten vloer hebben, dan kun je ook voor laminaat als optie kiezen. Deze optie is net zo goedkoop als PVC en is naast onderhoudsvriendelijk ook gemakkelijk schoon te houden. 

Ga jij liever voor de échte visgraat-uitstraling, dan is parket een stap in de goede richting. Hierbij is het hout net wat dikker dan bij laminaat en voelt het luxer aan. Dit zie je echter ook gelijk terug in de prijs die een flinke stap hoger ligt. Een coating zorgt er vaak voor dat het tientallen jaren zorgeloos meegaat. Qua duurzaamheid zit je hier dus wel goed mee!

Tip om kosten te besparen

Het is handige tip om voor iets langere planken te kiezen bij de aanleg van een visgraat vloer. Hoe kleiner de planken, hoe meer hout je nodig hebt en hoe langer je bezig bent met de aanleg van de visgraat vloer, hoe hoger de kosten worden. Door iets langere planken te nemen bespaar je jezelf dus tijd en uiteindelijk kosten. Een vaak gebruikte afmeting van speciale planken voor een visgraat vloer is 66.5 cm x 13.3 cm. Wie goed zoekt, vindt ook planken van het formaat 86,8 x 14,3. 

Hartlijn als leidende draad

Mocht je de klus zelf gaan klaren, dan is het handig om per strook een kaarsrechte hartlijn te leggen. Deze geldt als middelpunt van de rechter en linker strook planken. Deze span je heel gemakkelijk met een spijker en een draad. Door deze hartlijn als leidraad te nemen, leg jij een super strakke en vooral rechte visgraat vloer neer. Zo kan het leggen dus ook minder snel misgaan waardoor je niet onbedoeld materiaal verspilt. 

Bescherm je nieuwe visgraat vloer

Zodra die begeerde visgraat vloer in je woonkamer ligt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Bescherm je de vloer niet goed, dan moet hij binnen enkele jaren weer flink aangepakt worden met hoge kosten als gevolg. De bescherming van je vloer kan al bij iets heel kleins beginnen. Wat te denken van de scherpe stoelpoten die heen en weer over de vloer schuren zodra je die aanschuift. Zonder vilt onder stoelen zitten er binnen de kortste keren diepe krassen in je gloednieuwe vloer. Naast vilten beschermstukjes kun je ook kiezen voor rubber doppen onder je houten of metalen stoelpoten.

Met deze tips leg jij stuk goedkoper een visgraat vloer neer en volg je alsnog de laatste trends op het gebied van vloeren. Een win-win-situatie dus!