Cortenstaal is een familie van koolstofarme staalsoorten waarin extra legeringselementen zijn gemengd met de koolstof- en ijzeratomen. Deze legeringselementen geven weerbestendig staal een betere sterkte en meer corrosiebestendigheid dan de typische koolstofarme staalsoorten. Als gevolg daarvan wordt weerbestendig staal vaak gebruikt in buitentoepassingen of omgevingen waar normaal staal geneigd zou zijn te roesten.
De samenstelling van Cortenstaal
Als laag koolstofstaal heeft Cortenstaal gewoonlijk minder dan 0,3% koolstof in gewicht. Deze lage hoeveelheid koolstof zorgt ervoor dat het staal taai en taai blijft. Weerbestendig staal bevat ook andere legeringselementen die helpen om de sterkte te verhogen, maar nog belangrijker, de corrosiebestendigheid. Er worden veel verschillende legeringselementen gebruikt, maar de belangrijkste drie elementen in weerbestendig staal zijn nikkel, koper en chroom.
Hoe werkt het?
Weerbestendig staal is niet zoals andere corrosiebestendige staalsoorten, zoals austenitisch roestvast staal, die bestand zijn tegen roestvorming. Weerbestendig staal zal roesten, maar alleen aan het buitenoppervlak. De roest dringt niet dieper door in verwerend staal zodra de buitenste roestlaag is gevormd. De roestlaag aan het oppervlak fungeert als een barrière en beschermt het staal in feite tegen verdere corrosie. In gewoon koolstofstaal is de roestlaag die zich vormt poreus en breekt af, waardoor zich dieper in het staal een nieuwe laag kan vormen. Deze cyclus herhaalt zich totdat het staal onbruikbaar is geworden. In Cortenstaal zorgen de legeringselementen ervoor dat de aanvankelijke roestlaag die zich vormt zich veel beter aan het staal hecht, waardoor de roest niet dieper kan doordringen en het staal verzwakt. Door deze beschermende roestlaag is het niet meer nodig om verweerd staal te coaten.
Wanneer wordt Cortenstaal gebruikt?
Omdat Cortenstaal in buitenomstandigheden langer meegaat dan gewoon koolstofstaal, wordt het vaak gebruikt voor blootliggende staalconstructies. Hierdoor hoeft het staal niet voortdurend opnieuw te worden geverfd en gecoat. Voorbeelden hiervan zijn de bouw en de bruggenbouw. De beschermende roestlaag vertraagt de corrosiesnelheid zodanig dat tegen de tijd dat de mate van corrosie als onveilig zou worden beschouwd, de constructie om andere redenen haar ontwerplevensduur al zou hebben overschreden. Er zijn omgevingen waar Cortenstaal niet mag worden gebruikt omdat de corrosieweerstand niet bestand is tegen de omstandigheden. Weerbestendig staal mag niet worden gebruikt in omgevingen met grote hoeveelheden chloor, omdat de beschermende roestlaag niet bestand is tegen de grote hoeveelheid corrosieve stoffen die in chloorrijke omgevingen aanwezig zijn. Dit kan leiden tot voortijdig falen. Toepassingen die kunnen resulteren in galvanische corrosie of corrosie veroorzaakt door extreme pH-niveaus moeten ook geen Cortenstaal gebruiken. Haal Cortenstaal bij Metaalcenter.nl.