Er zijn ontzettend veel verschillende tuinen in allerlei soorten, ontwerpen en variaties. Toch is er altijd een bepaald moment dat onvermijdelijk is, namelijk het verzakken van de tuin. Dit verschil hoef je niet direct te merken, maar het kan wel in de loop van de tijd nadelige gevolgen met zich meebrengen, zowel voor jouw tuin als jouw woning. Daarom is het verstandig om je eens te verdiepen in het verhogen van de tuin met ophoogzand. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.
Hoe en waarom een tuin ophogen
Als je tuin aan het verzakken is, heeft dat meestal te maken met het grondwater en de grondsoort onder de tuin. Als je in het zuiden van Nederland woont, woon je aan de goede kant. Hier bestaat de grond namelijk vaak uit zand en niet uit veen of klei. Woon je in het noorden, dan is het een ander verhaal. Hier heb je namelijk wel vaak te maken met een veen- of kleigrond, waardoor de tuin kan verzakken. Dit is een natuurlijk proces dat door de samenstelling van de grond ontstaat. Een andere factor van het verzakken van de tuin is het grondwater dat onder de tuin doorstroomt. Je kunt dit zien aan plassen water die na een regenbui blijven staan, het waterniveau is dan te hoog in de tuin, waardoor het water niet wegstroomt en je tuin te laag ligt.
Hoe hoog je een tuin op
Als je last hebt van verzakkingen in de tuin, bijvoorbeeld bij de terrastegels, struiken of bomen, dan is het tijd om de tuin op te hogen. Dit doe je zakken potgrond of tuinaarde aan de tuin toe te voegen. Daarnaast kun je ook kiezen voor speciaal ophoogzand. Dit kun je eenvoudig online bestellen bij Tuinbags. Bij Tuinbags vind je alles wat je nodig hebt om zelf jouw tuin op te hogen. Je kunt ook zelf de materialen bestellen en de tuin daarna op te laten hogen door een hovenier of tuinman.